Devonshire Row

Glasgow

Devonshire Row is located within a leafy residential area in Glasgow’s West End, surrounded by listed Victorian terraces. This residential development was an enabling project for Hillhead Sports Club, who released a narrow strip of land along the boundary of their sports ground to raise funds for its regeneration.

The architectural design approach responds to the existing townscape character, respecting the adjacent Conservation Area and retains a line of significant mature trees. The design aesthetic evolved from an extensive study of Victorian residential architecture in Glasgow.

The proposal emulates the surrounding built form, respecting the rhythm and massing of the adjacent listed terrace whilst adopting a contemporary design approach. Stone is the primary external material, ensuring that the quality of the development is immediately apparent. The external detailing demonstrates integrity and confidence in modern contemporary design. Internally the apartments also take inspiration from the Victorian Terrace precedent, with uncompromised spatial principles of large rooms, high ceilings and generous windows.

Role: Project Architect
Client: Hillhead Sports Club
(Masterplanning, Concept Design & Planning Stages)
Barratt Homes & Bett (Avant) Homes
(Building Warrant Stage)
Status: Completed 2013

Devonshire Row

Gallery

Letter Icon

Get In Touch

Contact us today for a free initial consultation about your project

Convery Prenty Shields

231 St Vincent Street
Glasgow G2 5QY
T: 0141 258 3100 - E: admin@cpsarchitects.co.uk
Cookie Policy - Privacy Policy

© Copyright Convery Prenty Shields Architects Ltd | Website Design by Redwing Creative